Youtube
Facebook
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.
  • 06 1 261 0078

A Magyar Közlöny 23. számában jelentek meg az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKAER) módosított szabályai, a változások - alapvetően 2015. március elsejétől - érintik az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény egyes rendelkezéseit, az újonnan hatályba léptetett, az EKAER rendszer működéséről szóló 5/2015. (II. 27.) NGM rendeletet, amely egyidejűleg hatálytalanítja a korábbi végrehajtási utasítást, az 50/2014. (XII. 31.) NGM rendeletet. A legfontosabb változás, hogy a rendszer működésének részletes előírásai kikerültek az adózás rendjéről szóló törvényből, amely már csak a kereteket tartalmazza, a részletes eljárásokat a - későbbi módosítások gyorsabb átvezetése érdekében - végrehajtásról szóló miniszteri rendelet írja elő.

 A fogalmi meghatározások pontosítása révén az áfa-szabályokhoz illesztették az EKAER kötelezettséget. Ezáltal a címzett a beszerzést megvalósító áfa-alany, a feladó pedig az értékesítést megvalósító áfa-alany. Termékértékesítés az áfa-törvény előírásai szerinti termékértékesítést jelenti, a végfelhasználó pedig nem más, mint a terméket személyes szükséglet kielégítését meg nem haladó mennyiségben magánszükséglete kielégítésére való felhasználás céljából vásárló természetes személy. A kockázatos termék és kockázatos élelmiszer bejelentésének határértéke egységesen 500 kg, melynek adó nélküli ellenértéke az 1 millió forintot nem haladhatja meg, nem kockázatos termékeknél 2,5 tonna a súlyhatár, azonban a korábbi 2 millióról 5 millió forintra emelkedett a mentesség alsó határa.

Újdonság, ha az első belföldi adóköteles értékesítés során a megvásárolt termék elszállításáról nem az eladó, hanem a címzett gondoskodik, akkor neki kell megtennie a bejelentést is (az eladó így mentesül az olyan szállítás bejelentéséről, melynek egyetlen részletét sem ismeri). A mentességek köre kibővült, ezáltal egyaránt mentesül a bejelentés alól a hulladékszállítás, az anyagkísérő okmánnyal szállított fémkereskedelmi engedélyköteles termék, a gyógyszer és a postai szállítás is.A bejelentés alóli mentesség kizárólag akkor érvényes, ha a szállítás egyik tulajdonsága (súly- és áruérték) sem haladja meg az előírt mértéket.

A kockázati biztosíték számításának ideje a korábbi 60 napról 45 napra csökkent, ezáltal a kötelező biztosíték mértéke is 25%-al redukálódott. A korábbi szabályoktól eltérően már nem bírságolják azt, aki nem bejelentés-köteles szállítást is bejelent. Igazolásokkal alátámasztott, maximum 1 évig érvényes egyedi (útszakasz) mentességet kérhet azon adózó, aki kizárólag belföldi útszakaszon közlekedik, a felrakási és az átvételi cím közötti távolság legfeljebb 20 km és a gyakoriság okán a napi bejelentési kötelezettség aránytalanul nagy leterheltséget jelent. Az 50 milliárd forint feletti éves nettó árbevételt meghaladó cégek egyszerűsített adattartalmú bejelentést tehetnek.

Nem változott az EKAER szám érvényességi ideje, továbbra is a megállapításától számított 15 napig érvényes, a módosítások legkésőbb a termék fuvarozásának megkezdéséig végezhetők el az EKAER elektronikus felületén. Lényeges tudni, hogy egy gépjárműnek tekintendő a járműszerelvény, azonban az ugyanazon EKAER számhoz tartozó - belföldi útszakaszon használt - vontató és a pótkocsik forgalmi rendszámát egyaránt be kell jelenteni. A szállítmány kirakását a lerakóhelyre érkezést követő harmadik napig kell legkésőbb regisztrálni, természetesen az EKAER szám érvényességi idején belül.

Gyűjtőfuvarozás tekintetében - 2015. június 1.-jétől - egy EKAER számot kell megállapítani akkor is, ha egy járművel egy feladó több felrakodási címéről, vagy egy címzett több átvételi címére történik a közúti fuvarozás, azonban hazai viszonylatban az összes fel- és lerakási cím, EU-s desztinációban csak az utolsó a regisztráció-kötelezett.

Joomla! hibakereső konzol

Hibák

Munkamenet

Profilinformációk

Memóriahasználat

Adatbázis lekérdezések