Youtube
Facebook
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.
  • 06 1 261 0078

Magyarország bejelentette az EU Bizottság felé, hogy 2020. március 21. és április 19. között időszakban átmeneti intézkedésként enyhíti a vezetési és pihenőidők szabályait. A napi vezetési idő 9 óráról 11 órára, a heti 56 óráról 65 órára, a kétheti vezetési idő 90 óráról 105 órára emelkedett. A 45 perces szünet kötelező kivételének gyakorisága 4,5 óráról 5,5 órára emelkedett. A napi pihenőidő minden nap lehet 9 óra, a heti rendszeres pihenőidő 45 óráról 24 órára csökkent, melyet legfeljebb hét 24 órás időszak után kell megkezdeni.

 

A vezetési és pihenő idők szabályait tartalmazó 561/2006/EK rendelete 14. cikke a vezetési és pihenő idők betartásának felfüggesztésére vonatkozóan két lehetőséget tartalmaz átmeneti kivétel alkalmazására. Az egyik a Bizottság jóváhagyását követően a kivételes körülmények között folytatott szállítási tevékenységek esetére vonatkozik, a másik a sürgős esetekben határozza meg, hogy a tagállamok átmeneti kivételt engedélyezhetnek legfeljebb 30 napos időszakra, a Bizottság haladéktalan értesítése mellett. Ez utóbbival élt Magyarország és 2020. március 21. és április 19. között időszakban átmeneti intézkedésként enyhített a vezetési és pihenőidők szabályain. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium sajtóközleménye szerint a határokon jellemző torlódások miatt kialakult várakozások megoldására, a hazánkon nemzetközi forgalomban áthaladó tehergépjárművek mielőbb áthaladásának biztosítása érdekében vált szükségessé ez az intézkedés.

Ennek megfelelően Magyarországon 2020. március 21. és április 19. között a napi vezetési idő 9 óráról 11 órára, a heti vezetési idő 56 óráról 65 órára, a kétheti vezetési idő 90 óráról 105 órára, a 45 perces szünet kötelező kivételének gyakorisága 4,5 óráról 5,5 órára emelkedett. A napi pihenőidő minden nap lehet 9 óra, ez eddig csak hetente háromszor volt engedélyezett. A heti rendszeres pihenőidő 45 óráról 24 órára csökkent, és nem a megelőző heti pihenőidő végétől számított hat, hanem hét 24 órás időszak után kell azt megkezdeni.

Az érdekképviseletek számára eljuttatott sajtóközlemény kitér arra is, hogy az ellátásbiztonság erősítése érdekében az Innovációs és Technológiai Minisztérium által korábban felfüggesztett kamionstop visszavonásig érvényes intézkedésként lehetővé teszi, hogy a hazai vállalkozások rugalmasabban szervezhessék meg belföldi fuvarozási feladataikat. A lépést kezdeményező kiskereskedelmi szektor cégei így gördülékenyebben gondoskodhatnak az üzletek készleteinek feltöltéséről, a vásárlói igények kiszolgálásáról.

 

Joomla! hibakereső konzol

Hibák

Munkamenet

Profilinformációk

Memóriahasználat

Adatbázis lekérdezések