Blogger
Youtube
Facebook
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.
  • 06 1 261 0078
  • 06 20 938 4663

Az Európai Parlament elfogadta azt a rendelkezést, mely egyrészt az 561/2006/EK rendeletnek a maximális napi és heti vezetési időre, a minimum szünetekre, valamint a napi és heti pihenőidőre vonatkozó minimumkövetelményeket, másrészt a menetíró készülékkel történő helymeghatározás tekintetében a 165/2014/EU rendeletet módosítja.

Bővebben...

Az Európai Parlament július 9-én fogadta el, az uniós közúti szállítási ágazat reformját célzó, a járművezetők munkakörülményeire, a nemzetközi szállítást végző járművezetők kiküldetésére vonatkozó új szabályokat. Az új szabályok különböző időponttal, az Európai Unió Hivatalos Lapjában való megjelenésük után lépnek hatályba. A pihenőidőre és a járművezetők hazatérésére vonatkozó szabályokat a rendelet közzétételét követő 20. naptól kell alkalmazni. A kiküldetésre vonatkozó szabályokat az irányelv hatálybalépését követő 18 hónap elteltével, a járművek visszatérésével és a piacra jutás szabályaival kapcsolatos módosítások a 1071/2009 EK és 1072/2009 EK rendelet módosítását követő 18 hónap elteltével válnak kötelezővé.

Bővebben...

A személyszállítási szolgáltatásokról szóló 2012. évi XLI. törvény július 22-vel életbe lépő módosítása értelmében a személygépkocsival végzett közúti személyszállítási szolgáltatás során használt jármű vezetője olyan személy lehet, aki büntetlen előéletű, akit nem ítéltek el, vagy már mentesült az ítélet következményei alól. A közlekedési hatóság a jövőben a bűnügyi nyilvántartási rendszerből kérheti le közvetlenül a járművezetői igazolvány kiadásához szükséges adatokat, így a kérelmezők adminisztrációs terhei nem növekednek. A jelenleg már érvényes személyszállítási igazolvánnyal rendelkező járművezetőket csak hosszabb távon érinti az új előírás, nekik a következő igazolvány kiadásakor kell majd megfelelniük az előírásnak. Az intézkedéstől várt eredmény, hogy a taxis szolgáltatások során csökkenjen az utasok kárára elkövetett jogsértések mennyisége, amely javítja a taxisszakma társadalmi megítélését és a szolgáltatás színvonalát.

A 81/2020. Korm. rendelet 6.§ (1) bekezdése szerint a magyar állampolgárok Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányai a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig érvényesek. Ehhez kapcsolódóan számos kérdés merült fel, többek között, hogy a gépjármű forgalmi engedélye, a „magyar állampolgárok hivatalos okmányának” vagy a gépjármű hivatalos okmányának minősül-e, illetve, hogy a rendelet csak a magyar állampolgárokra vonatkozik, vagy a jogi személyek tulajdonában lévő járművekre is?

Bővebben...

A Kormány 2020. május 16-án hozott döntésével összhangban a KAV Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont Nonprofit Kft. május 18-án Budapesten és Pest megyében is újraindítja márciusban felfüggesztett tevékenységét a közúti, a vasúti és a hajózási területen.

Bővebben...