Youtube
Facebook
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.
  • 06 1 261 0078

Az igazgatási feladatok 2013. január 1-jétől jelentősen át lettek csoportosítva. Az okmányirodák a Kormányhivatalokhoz, ezeken belül is a járási (fővárosi kerületi) hivatalokhoz kerültek, de az okmányirodákban intézhető ügyek ellátása nem változott, az illetékesség és a hatáskör is csak annyiban, amennyiben a Központi okmányiroda jogköre kibővült (pl. vezetői engedély honosítás).

 

Az Európai Parlament és Tanács 2006/126/EK Irányelve alapján 2013. január 19-től a tagállamoknak egységes vezetői engedélyt, kell kiadniuk, melynek mintáját az Irányelv határozza meg. A módosítás érintette az érvényességi időt, új AM korlátozott kategória lett bevezetve a könnyű motorkerékpárokhoz (robogókhoz), a 35 kW teljesítményt, 0,2 kW/kg teljesítmény/tömeg arányt meg nem haladó motorkerékpárok esetében az A2 alkategória, négykerekű motorkerékpárok esetében pedig a B1 alkategória.

A módosításokat tartalmazó 5/2013. (I. 16.) Korm. rendelet hatályon kívül helyezte a326/2011. (XII. 28.) Korm. rendeletben az ideiglenes vezetői engedély kiadását is. E módosítás következtében ha valaki elvesztette, vagy megrongálódott a vezetői engedélye ideiglenes vezetői engedély kiállítására 2013. január 17-ét követően már nincs lehetőség. A hatályos szabályozás értelmében a vezetői engedély elvesztése, eltulajdonítása, megsemmisülése esetén belföldön 30 napig van lehetőség igazolni a vezetési jogosultságot a bejelentésről felvett jegyzőkönyvvel.

A Kormányrendelet kimondja „3. § (4) Az érvényes magyar vezetői engedély elvesztése, eltulajdonítása, megsemmisülése esetén Magyarország területén járművezetési jogosultság igazolására alkalmas a külföldi vagy magyar hatóságnál tett bejelentésről szóló jegyzőkönyv, a jegyzőkönyv kiállításának keltétől számított legfeljebb 30 napig.”

 

>>>>>>>>>>>>>> a326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet

Joomla! hibakereső konzol

Hibák

Munkamenet

Profilinformációk

Memóriahasználat

Adatbázis lekérdezések