Youtube
Facebook
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.
  • 06 1 261 0078

A közúti járművek környezetvédelmi felülvizsgálatának szabályairól szóló 77/2009. (XII. 15.) KHEM-IRM-KvVM együttes rendelet 2013. július elsejével módosul, lényege, hogy a korábbi négy különböző színű plakett helyett – a járművek környezetvédelmi tulajdonságai megkülönböztetésére – már csak három öntapadós matricát alkalmaznak.

A módosítás elsősorban a járművek környezetvédelmi megkülönböztetésének egyszerűsítését szolgálja, tekintettel arra, hogy korszerűtlen járműveket korábbiakban jelölő fekete és piros színű plaketteket összevonták, továbbá a jogszabály már nem tesz különbséget katalizátoros és katalizátor nélküli jármű között.

Jó hír az EURO II-es besorolású járművet üzemeltetőknek, hogy a korábbi fekete színű plakett helyett júliustól már kék színű matricát kapnak.

A plakett fekete, kék vagy zöld színével jelzi a jármű környezetvédelmi tulajdonságát, amelynek alapja a jármű környezetvédelmi osztályba sorolása. A járműveket a környezetvédelmi tulajdonság szerint a következő három csoport valamelyikébe kell sorolni:

  • Fekete színű plakett - korszerűtlen, nem környezetbarát jármű, amelynek a környezetvédelmi osztályba sorolása: 0, 1, 3, valamint az olyan 2. környezetvédelmi osztályba sorolt jármű, amely a 4. osztályba történő átsoroláshoz a 6/1990. (IV. 12.) KÖHÉM rendeletben meghatározott feltételeknek nem felel meg;
  • Kék színű plakett - korszerű, környezetbarát jármű, amelynek a környezetvédelmi osztályba sorolása: 4, 6, 7, 8, továbbá az olyan 2. környezetvédelmi osztályba sorolt jármű, amely a 4. környezetvédelmi osztályba soroláshoz 6/1990. (IV. 12.) KÖHÉM rendeletben meghatározott feltételeknek megfelel;
  • Zöld színű plakett - korszerű, kiemelten környezetbarát jármű, amelynek a környezetvédelmi osztályba sorolása: 9 és az e fölöttiek;
  • A tiszta gázüzemű vagy elektromos meghajtású és a hibrid (elektromos és Otto- vagy dízelmotoros) 5. számú környezetvédelmi osztályba sorolt járművekhez, amennyiben az az Otto- vagy dízelmotor osztályba sorolása szerint korszerűtlen, akkor fekete, minden más esetben zöld színű plakettet kell kiadni.

A plakett egyedi sorszámot tartalmaz. A sorszám a szín kezdőbetűjével kezdődik (F=fekete, K=kék, Z=zöld).

A plakettet a forgalomba helyezés előtti vizsgálat alapján, valamint időszakos vizsgálat keretében a forgalmi engedély időbeli hatályának meghosszabbítását követően biztonságos felragasztással kell elhelyezni.

A rendszámtáblán elhelyezett plakettek színe a jármű műszaki érvényességi idejéig érvényesek vagy az ügyfél kérelmére a közúti járművek forgalomba helyezésével és forgalomban tartásával, környezetvédelmi felülvizsgálatával és ellenőrzésével, továbbá a gépjárműfenntartó tevékenységgel kapcsolatos egyes közlekedési hatósági eljárások díjáról szóló jogszabályban meghatározott díj megfizetése mellett - a 6/1990. (IV. 12.) KÖHÉM rendeletben meghatározottakkal összhangban - cserélhetők.

A plakett

a) a fővárosi és megyei kormányhivatalok szervezeti egységeiként működő járási (fővárosi kerületi) hivatalai, valamint a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala,

b) a hatósági szerződéssel rendelkező vizsgáló állomást üzemeltető gépjárműfenntartó szervezetek,

c) a közlekedési hatósággal a műszaki megvizsgálás nélküli, megfelelőségi nyilatkozat alkalmazásával történő forgalomba helyezés érdekében megállapodást kötött jármű forgalmazók, továbbá

d) a Magyar Honvédség, a rendvédelmi szervek és a nemzetbiztonsági szolgálatok felülvizsgáló szervezetei részére szín és sorszám szerint adható át.

A vizsgálóállomás köteles a plakett színét és sorszámát a műszaki adatlapon rögzíteni.

Az átvevő szervezeteknek színenként sorszám szerint el kell számolnia a közlekedési hatóságtól felvett plakettekkel. Ennek érdekében az átvevő szervezet köteles a felvett és kiadott plakettekről, valamint a megmaradt készletről a közlekedési hatóság által meghatározott nyilvántartást naprakészen vezetni, és azt a közlekedési hatóság által meghatározott időközönként a közlekedési hatóságnak bemutatni.

 

>>>>>>>>>>>>77/2009. (XII. 15.) KHEM-IRM-KvVM együttes rendelet

Joomla! hibakereső konzol

Hibák

Munkamenet

Profilinformációk

Memóriahasználat

Adatbázis lekérdezések